RO_PHO_SEM_Lightpro-image001

Stii cum sa iluminezi gradina

Ambiental în dormitor. Spoturi in bucătărie. Becuri inteligente în sufragerie. Le ai pe toate. Nu uita, totuși, că unul dintre cele mai importante aspecte în amenajarea grădinii este sistemul de iluminat, mai ales pentru că devine locul ideal pentru relaxare în sezonul cald.

Care este rolul iluminatului în grădină?

Iluminatul în grădina are atât un rol funcțional cât și unul estetic.

Pe lângă alegerea plantelor și a diferiților arbuști decorativi, iluminatul te ajută să scoți în evidență modul de amenajare sau anumite detalii, să marchezi zonele pietonale sau să mărești nivelul de securitate pe timpul nopții dar și să creezi o atmosferă ambientală placută.

Un lucru important este să montezi sistemele de iluminat pe toate aleile din grădină pentru a putea circula în siguranță după lăsarea întunericului.

Pentru a acoperi o zonă cât mai largă, este necesar să montezi sursele de iluminat cât mai jos.

Tipuri de iluminat pentru gradină în funcție de zonă:

În funcție de zona din grădină pe care vrei să o iluminezi, dar și de rolul luminilor, trebuie sa ții cont de câteva aspecte esențiale:

Iluminatul aleilor si zonei de acces:  

De-a lungul aleilor din grădină ar trebui să folosești surse de iluminat economic, în special în zona de acces deoarece este intens folosită. Spoturile solare sunt ideale pentru acest scop mai ales că se pot monta direct în zona pavată și sunt potrivite și pentru traficul auto. Ele sunt compacte, se instalează fără cabluri și nu necesită lucrări de întreținere.

Pentru a marca lungimea unei alei sau a unei căi de acces auto poți folosi și benzile inovatoare Neo Led.  În funcţie de nevoi, pot fi iluminate suprafeţe continue pe o lungime de până la 100 m. Acestea se montează ușor sunt elastice și rezistente la spargere.

Iluminatul ambiental:

Iluminatul pereților și al plantelor este la fel de important ca cel al căilor de acces.

Spoturile direcționale Castor și Nova sunt ideale pentru iluminarea ornamentală a plantelor și pomilor din grădină.

Ele trebuie sa fie montate la baza copacului, iar lumina să fie îndreptată spre vârf, nu spre tulpină. Pentru un efect ambiental, perfect pentru serile petrecute în grădină, montează sursa de iluminat cu lumina îndreptată în jos.

Pentru iluminarea pereților sau a gardului, sursa de lumină ar trebuie să fie indreptată către perete, de jos în sus, la fel ca în cazul pomilor.

Accentele de lumină:

Spoturile direcționale Avior, cu reglare a intensității luminii, pot fi folosite pentru a crea un efect plăcut și o lumină difuză în desișurile de flori sau dacă vrei să scoți în evidență anumite zone de pe gazon.

Iar dacă mai ai în grădină alte obiecte decorative sau chiar și o fântână spoturile încastrabile Onyx vor marca zona într-un mod exceptional.

RO_PHO_SEM_Lightpro-image001

Pentru un aspect plăcut folosește surse de iluminat de diverse forme și marimi.

  • Combină sursele de iluminat – dacă vrei să iluminezi cât mai bine grădina și să obții o atmosferă placută, nu este suficient să montezi doar un singur tip de sursă de iluminat.
  • Incorporeaza cele trei tipuri de iluminat – mai exact, lumina ambientala sau indirecta, lumina directa si accentele de lumina.

Culoarea becurilor și tipul de lumină poate influența culoarea frunzelor și a plantelor având astfel un rol cruciala în rezultatul final.

Deși lumina albă tinde să ni se pară una rece, ea este, de fapt, cea mai apropiată de lumina zilei. Dacă vrei o lumină mai intimă ar trebui să alegi lumini mai calde.

Luminile colorate pot avea și ele diferite funcții în a lumina plantele. De exemplu, o lumină verde va scoate în evidență culoarea naturală frunzelor, în timp ce culori precum roșu sau galben le fac să par uscate. Acestea pot fi folosite însă pentru a accentua culorile de toamnă.

Dacă vrei totuși să utilizezi lumini colorate, alege culori cât mai pale sau Spoturi LED care au panou de reglare al culorilor din spectrul RGB.

Descarca documente

Cataloage, fise tehnice, brosuri si multe altele.

Newsletter

Fii primul care afla de cele mai noi promotii, produse si evenimente.

Social Media

Cauti o sursa de inspiratie pentru proiectul tau? Urmareste-ne pe social media.