Oast Russet Sovereign Stock

Castigatorii Competitiei Concept Terca- Apel de Idei

Wienerberger Romania in parteneriat cu OAR Bucuresti a desemnat castigatorii apelul de idei “CONCEPT TERCA”.

Concursul s-a desfasurat in cadrul Anualei de Arhitectura Bucuresti 2021, avand ca scop dezvoltarea unui concept de amenajare a locuintei ce urmareste ca fir narativ principal caramida aparenta Terca in arhitectura spatiului interior.

Caramida aparenta integrata in proiectele de design interior a trezit in ultimii ani interesul spre o estetica bazata pe folosirea texturilor diverse in interioare si imbogatirea perceptiei senzoriale a spatiilor locuintei.

Noi tipuri de spatii si atmosfere domestice au invitat la alte feluri de a fi acasa, care au imblanzit austeritatea modernista, si au adus o alta caldura in toate caminele.

In acest context invitatia a fost de a explora cele mai imaginative idei de amenajare a unui camin, avand caramida aparenta ca fir calauzitor si sursa principala de inspiratie.

Juriul competitiei a fost format din:

  • Arh. Radu Teaca – membru titular
  • Arh Justin Baroncea – membru titular
  • Iulian Mangalagiu, CEO Wienerberger Romania  – membru titular
  • Arh. Robert Zotescu – membru supleant
  • Arh. Daniela Calcu – membru supleant

La competitie au participat arhitecti, arhitecti stagiari, arhitecti de interior si echipe mixte cu 31 de proiecte de o calitate exceptionala, iar premiile au fost acordate astfel:

Locul I - 3.000 eur

Arh. Ioana Chifu si Stanescu Onar

Un proiect aparte, un spatiu poetic si emotiv, un refugiu dominat de obiecte sculpturale, care inspira o permanenta geologica, ce par ca fac parte din topologia casei si se contopesc cu peretii, pardoseala sau tavanul. Exista in proiect un joc de lumini si umbre generoase cu suprafetele juxtapuse, orientate la diferite unghiuri.

“Caramida, cu greutatea, materialitatea si simtul ei haptic ne-a ghidat in intreaga amenajare, de la modularea obiectelor finisate cu caramida, la culoare, la tactilitatea spatiului, pana la gasirea atmosferei pe care o cautam.

Din punct de vedere tehnologic, avem doua tipologii de suprafete finisate cu caramida Agora Superwitt: segmente de pereti interior si exterior, pardoseli exterioare si o serie de tipologii de obiecte domestice – insula bucatarie cu scaune, blat de bucatarie, hota, canapea, masa de cafea, consola TV, semineu, etajera, pat, baza dressing. Fiecare obiect este realizat din “cutii” de gips carton finisate cu caramida aparenta sau realizate partial cu caramida decorativa.” Arh. Ioana Chifu si Stanescu Onar

Locul II - 1.500 eur

Arh. Eugen Burlacu

Conceptul proiectului are la baza accesul amplasat pe o cursiva si o terasa verde generoasa. In timp ce cursiva duce cu gandul la ulita, oferind vecinilor oportunitatea de a inchega relatii mai stranse, terasa verde inchipuie gradina.

“Finisajul cu placaje de tip klinker Terca a fost folosit pe peretii structurali, in timp ce peretii de compartimentare au fost tratati cu placari in lemn de stejar. Contrastul intre cele doua materiale este evidentiat: in timp ce klinkerul Terca ia nastere din foc, lemnul este distrus de catre foc. Scara si grinzile metalice reprezinta accentul principal al amenajarii.” explica arh. Eugen Burlacu

Locul III - 1.000 eur

SC DAAC STUDIO SRL si SC CRISTINA ENUTA STUDIO SRL

Proiectul CASA DIN LIVADA. Casa este croita pornind de la dorinta de a privi de jur imprejur, dinspre miezul protector al casei, catre deschiderea umbroasa a livezii in mijlocul careia isi gaseste loc.

“Peretele central al casei este cel care primeste pe ambele fete o unica textura de caramida aparenta Terca pentru a-i accentua unitatea, stabilitatea si tectonica. Toate incaperile casei sunt impresurate de zid pe doua sau trei laturi, caramida Terca fiind cea care seteaza atmosfera in toate aceste spatii. Culoarea caramizii amplifica perceptia soliditatii zidului, dar confera si sentimentul de gazduire, interioritate si protectie in preajma lui, echilibrand deschiderea mare a fatadei.” arh. Alexandra Cosma

Mentiune 1 - 500 eur

ARKAENA CONCEPT

Acest proiect propune ridicarea caramizii Terca de la titlul de finisaj la cel de creator de obiecte care aduc laolalta oameni sau impart spatii. Abordarea titlului de “creator” se face prin simpla modificare a imbinarii caramizilor aparente Terca, astfel incat sa permita trecerea luminii prin golurile lasate intre ele. Posibilitatile de combinatii ale texturilor si jocuri plin/gol, sunt, putem spune, infinite.

“Produsele Terca inspira procesul creativ prin diversitatea, calitatea si totodata prin platforma oferita de Wienerberger in care se pot face simulari ale texturilor si combinatiilor dorite.

Ca arhitect, avand la dispozitie o gama atat de larga de produse calitative sunt sustinuta si motivata in gasirea celor mai potrivite solutii pentru fiecare proiect in parte, atat in abordarea suprafetelor exterioare cat si intr-o amenajare de interior.

In cazul Apelului de idei Concept Terca 2021, idea calauzitoare a proiectului a fost inspirata de insasi natura materiala si simbolica a caramizii si paralela acesteia la focul interior al Pamantului transpus in vatra casei traditionale. In ceea ce priveste stabilirea solutiei finale, diversitatea produselor Terca si platforma Wienerberger in care am putut face simulari au avut un rol esential in simplificarea procesului, au provocat si impulsionat transformarea ideilor la fiecare pas.” arh. Laura M. Andrecencu, Arkaena Concept

Mentiune 2 - 500 eur

arh. Daniela Gheorghiu si arh. Marcu Andrei Madalin

Imobilul D+P, care indeplineste functiunea de locuinta individuala. Alegerea caramizii drept material pentru placarea peretelui simbol ordoneaza prin volumetrie si repetitie, controleaza dinamica spatiilor - de la o distributie vibranta a placajului ceramic Terca in zona de zi pana la o stereotomie liniara in dormitorul matrimonial, si aduce caldura, fiind potrivita in interpretarea functiunilor rezidentiale actuale.

“Partiul fluid si deschis al locuintei, inaltimea totala a spatiilor si elementele vitrate mari amintesc de un loft si permit utilizarea caramizii aparente pe care o propunem ca marturie a functiunii industriale pe care zona o avea odinioara.” arh. Daniela Gheorghiu si arh. Marcu Andrei Madalin

Mentiunea speciala a Anualei de Arhitectura- 500 eur

arh. Alina-Alexandra Marinesu, arh. Anamaria Cristina Preotesoiu si arh. Zenaida-Elena Florea

Proiectul a impresionat juriul prin capacitatea de dedublare a elementelor integrate, facand referire la un mobilier in expectativa, o promisiune de casa si o rasturnare a unui proces consacrat.

“Spunem ca exista doua tipuri de mobilier: cel bine-stiut, in interior si cel exterior, derivat din primul. Pe cel din urma il putem numi „ de sacrificiu”, mai putin pretios dar mai rezistent, mai putin ergonomic dar mai sculptural. Cele doua tipuri de mobilier sunt, de fapt, unul si acelasi, ambele determinand subansambluri si alternand bucataria cu bucataria de vara, sufrageria cu masa de afara, dormitorul cu locul de atipit la umbra. Acesta are deci, capacitatea de a se dedubla, intr-un fel de „pleonasm domestic admis”, iesirea lui in afara reprezentand astfel, semnul unei locuiri intense inauntru.” Arh. Alina-Alexandra Marinesu, Anamaria Cristina Preotesoiu, Zenaida-Elena Florea

Poster for roadshow campaign / Poster caravana inovatiei
© Wienerberger Sisteme de Caramizi

Echipa Wienerberger iti sta la dispozitie daca doresti sa afli informatii suplimentare 

Descarca documente

Cataloage, fise tehnice, brosuri si multe altele.