Ai în plan renovarea sau construcția acoperișului?

Renovarea sau construcția unui acoperiș poate adăuga valoare și durabilitate casei tale. Cu un design clasic și rezistență ridicată la intemperii, țiglele ceramice Tondach sunt o alegere excelentă pentru orice tip de acoperiș. În acest articol, vom explora pașii necesari pentru renovarea sau construcția unui acoperiș ceramic Tondach, materialele necesare și câteva sfaturi utile pentru a obține cele mai bune rezultate.

Accesories/Accesorii Tondach/Garnitura de grilaj acces acoperis

Cand este necesară renovarea acoperișului?

Acoperișul îmbină atât partea estetică cât și pe cea tehnică, astfel ca atunci când renovarea acoperișului se impune trebuie să se opteze pentru material luând în calcul calitatea, funcționalitatea, estetica și prețurile materialelor. În același timp este nevoie ca sistemul de învelitoare să fie complet pentru asigurarea celei mai bune rezistențe în timp.

La renovarea acoperișului trebuie să se țină cont de execuția în condiții optime și conformă cu indicațiile de montaj oferite de către producator.

Alegerea unui specialist pentru renovarea învelitorii duce, împreună cu prevederile anterioare, la realizarea unui acoperiș perfect din toate punctele de vedere.

Exista două situații în urma cărora este necesară repararea acoperișului:

  • Elementele acoperișului prezintă semne de deteriorare datorate acțiunii unor factori de natură fizică – este de preferat să se intervină în acest punct pentru a evita deteriorarea inclusiv a structurii și a finisajelor din interior, ceea ce se rezultă în costuri suplimentare de reparații;
  • Elementele învelitorii prezintă semne de deteriorare cauzate de îmbătrânirea materialelor. În acest moment este important să verifici și structura acoperișului pentru a te asigura că va susține noua țigla ceramică.

Avantajele unei renovari sunt legate de:

  • Reducerea costurilor;
  • Siguranță și protecție împotriva intemperiilor;
  • Confort în propria casă;
  • Modernizarea locuinței din punct de vedere vizual;
RO_MKT_TON_REF_Hotel Vama Veche imagine 1

Substructura învelitorii - recomandări pentru un montaj corect

Primul pas pe care trebuie să îl ai în vedere atunci când renovezi sau construiești un acoperiș nou este substructura acoperișului. Aceasta trebuie să fie corespunzătoare și montată corect, pentru ca acoperișul să reziste în timp și să asigure protecție și aerisire.

Descoperă în video-ul de mai jos recomandările nostre pentru un montaj corect al substructurii învelitorii ceramice Tondach, care cuprinde montajul foliei de difuzie, intersecția cu sortul de streașină și montajul șipcilor și al contrașipcilor.

Învelitoarea acoperișului se montează pe o structură suport, denumită și substructură, formată din sipci, contrașipci și uneori astereală. O învelitoare durabilă și funcțională depinde de realizarea corectă a substructurii, de ventilare și de etanșeitate.

Ventilarea permite circularea aerului de la streașină la coama și împiedică acumularea apei în structură. Etanșeitatea se obține prin alegerea foliei de difuzie potrivite pentru panta învelitorii și montajul corect al accesoriilor ceramice și neceramice Tondach.

Atentie! Află mai întâi panta acoperișului din proiectul de construcție. În funcție de pantă alegi țigla și folia de difuzie adecvate.

Verifică dacă structura are sau nu astereală. Folia de difuzie se montează pe astereală, cu logo-ul la vedere. Doar așa învelitoarea este etanșă, iar folia protejează împotriva condensului de pe spatele țiglei și a apei, dar lasă vaporii să iasă din casă. O rolă de difuzie Tondach are 75 metri pătrați.

Pentru un montaj mai simplu, lațimea de suprapunere este marcată cu linie punctată pe partea ei vizibilă. O poți tăia cu precizie chiar și pe acoperișul cu forme complexe, urmând caroiajul de pe ea. Nu perfora folia în zonele vulnerabile la acțiunea apei, precum streașina sau dolia.

Urmează contrasipcile. Se fixează deasupra căpriorilor pentru o rezistență mai mare. Ele contribuie la ventilarea optimă a acoperișului. Pe contrașipci se montează șipcile, de la streașină spre coamă. Distanța dintre șipci depinde de panta acoperișului și modelul de țiglă ales.

Aceasta este substructura unui sistem de învelitoare ce asigură funcționalitatea acoperișului pe toată durata lui de viață.

Trasarea învelitorii ceramice Tondach

Pe langă un aspect estetic deosebit, este necesar să asiguri o funcționare impecabilă a acoperișului, astfel încât să formezi un ansamblu eficient, apt pentru a oferi protecție întregii construcții. 

După ce ai aflat mai sus cum se montează corect substructura învelitorii ceramice Tondach, descoperă în video-ul de mai jos care este urmatorul pas pe care trebuie să îl ai în vedere atunci când renovezi sau construiești un acoperiș ceramic.

Este vorba despre trasarea învelitorii ce are ca scop ventilarea și impermeabilitatea corespunzatoare a acoperișului, oferind astfel durabilitate și siguranță construcției.

Învelitoarea acoperișului se montează pe o structură de suport lemnoasă, formată din spici și contrașipci numită și substructură. Trasarea corectă a învelitorii și montajul corespunzator al șipcilor și contrașipcilor asigură ventilarea, impermeabilitatea și durabilitatea acoperișului.

Se începe cu montarea contrașipcilor laterale, după care se trasează axa coamei și se continuă cu montarea tuturor contrașipcilor de pe versant. Contrașipcile se fixează deasupra căpriorilor pentru o rezistență mai mare.

Distanța dintre contrasipci este de regulă de 70 cm, însă recomandarea finală trebuie să vină de la proiectantul structurii învelitorii. Contrașipcile contribuie la ventilarea optimă a acoperișului. Pentru asigurarea spațiului necesar de ventilare, înălțimea recomandată a contrasipcii este de 5 cm.

Montarea contrașipcii este obligatorie pentru a lăsa un spațiu de ventilare între folie și țiglă asigurându-se astfel eliminarea umidității de la nivelul substructurii.

Pe contrasipci se montează sipcile, începând întotdeauna cu montarea șipcii de streașină. Se trasează și apoi se montează următoarea șipcă de la streașină, conform detaliilor tehnice de montaj ale modelului de țiglă ales, după care se trasează poziția primei șipci de la coamă. Se masoară distanța de la a doua șipcă de streașină până la ultima șipcă din vecinătatea coamei, măsurarea făcându-se de la partea de sus a șipcii.

Distanța măsurată se împarte la distanța dintre șipci recomandată pentru modelul de țiglă ales. Numărul obținut rotunjit superior reprezintă numărul de rânduri de șipci necesare pe versant. Trasajul se execută cu ajutorul materialelor convenționale.

Pentru asigurarea perpendicularității dintre linia streașinii și marginea acoperișului putem folosi metoda vinclului: un triunghi dreptunghic cu laturile de 60, 80 respectiv 100 de cm. În caz de nevoie, se montează provizoriu o șipcă intermediară pe care se realizează trasajul punctului de intersecție al laturii de 80 cm cu cea de 100 cm.

Așa se trasează și se montează corect substructura sistemului de învelitoare pentru a asigura funcționalitatea acoperișului pe toată durata lui de viață. 

Montajul accesoriilor care asigură ventilarea acoperișului ceramic

Cel de-al treilea pas pe care trebuie să îl ai în vedere în renovarea sau construcția învelitorii ceramice Tondach este ventilarea corespunzătoare a acoperișului.

O ventilarea corespunzătoare are multiple avantaje. Aceasta contribuie, în primul rând, la reducerea temperaturii spațiului de sub acoperiș și previne în același timp acumularea condensului și a vaporilor de apă, lăsând structura șarpantei neafectată odată cu trecerea timpului, pentru ca tu și familia ta să vă bucurați împreună de locul pe care îl numiți “acasă”.

Pentru a vă bucura pe termen lung de beneficiile acoperișului ceramic Tondach trebuie să vă asigurați că este realizat cu respectarea reglementărilor tehnice în vigoare privind proiectarea și executarea învelitorilor, a regulilor de montaj și indicațiilor tehnice Tondach, atât în construcția sistemului de învelitoare cât și în asigurarea sistemului de ventilare a întregii suprafețe acoperite.

Deasupra primei șipci de la streasină se montează elementul de ventilare streașină cu scopul de a mări sectiunea de ventilare. Se fixează cu ajutorul cuielor sau șuruburilor în găurile prestabilite. În alegerea elementului de ventilare se ține cont de forma țiglei.

Protecția substructurii învelitorii împotriva pătrunderii insectelor și a păsărilor se realizează cu ajutorul benzii de protecție streașină. Aceasta fiind perforată, asigură protecția substructurii fără a obtura spațiul de ventilare al acoperișului. Fixarea ei se realizează pe substructura de lemn.

Pentru realizarea corectă a ventilației, aerul trebuie să pătrundă prin zona de streașină și să fie evacuat cu ajutorul țiglelor de aerisire și al accesoriilor montate în zona coamei: banda de ventilare coamă și cuiul de fixare a șipcii de coamă. Cuiul de fixare al șipcii de coamă se fixează pe axa coamei la intersecția căpriorilor.

Inițial, cuiul se va bate provizoriu, după stabilirea înălțimii optime și a orizontalității se fixează definitiv. Șipca de lemn care susține țiglele de coamă se poziționează în suportul cuiului.

După montajul țiglelor peste șipca de coamă deja montată se așează banda de ventilare coamă. Aceasta asigură ventilarea învelitorii în zona coamei. În cazul condițiilor meteo nefavorabile, pentru un montaj optim și durabil, recomandăm banda de ventilare coamă din plumb sau cea din aluminiu cu adeziv Extreme.

Recomandările privind montajul accesoriilor contribuie la asigurarea funcționalității optime a acoperișului Tondach pe termen lung.

Descoperă alte articole

Accesories/Accesorii Tondach/Garnitura de grilaj acces acoperis
    0Rezultate

    Descarca documente

    Cataloage, fise tehnice, brosuri si multe altele.

    Newsletter

    Fii primul care afla de cele mai noi promotii, produse si evenimente.

    Social Media

    Cauti o sursa de inspiratie pentru proiectul tau? Urmareste-ne pe social media.