Urban roofers roofer laying roof tiles construction worker wearing hard hat

Ai in plan renovarea sau constructia acoperisului ceramic?

Pasul 2

Trasarea invelitorii ceramice Tondach

Pe langa un aspect estetic deosebit, este necesar sa asiguri o functionare impecabila a acoperisului, astfel incat sa formezi un ansamblu eficient, apt pentru a oferi protectie intregii constructii. Daca ti-ai propus sa renovezi acoprisul sau te pregatesti sa il construiesti de la zero, iti prezentam in continuare pasii pe care trebuie sa-i parcurgi pentru un montaj corect.

Dupa ce ai aflat in primul pas cum se monteaza corect substructura invelitorii ceramice Tondach, descoperă in video-ul de mai jos care este al doilea pas pe care trebuie sa il ai in vedere atunci cand renovezi sau construiesti un acoperis ceramic. Este vorba despre trasarea invelitorii ce are ca scop ventilarea si impermeabilitatea corespunzatoare a acoperisului, oferind astfel durabilitate si siguranta constructiei.

Invelitoarea acoperisului se monteaza pe o structura de suport lemnoasa, formata din spici si contrasipci numita si substructura. Trasarea corecta a invelitorii si montajul corespunzator al sipcilor si contrasipcilor asigura ventilarea, impermeabilitatea si durabilitatea acoperisului.

Se incepe cu montarea contrasipcilor laterale, dupa care se traseaza axa coamei si se continua cu montarea tuturor contrasipcilor de pe versant. Contrasipcile se fixeaza deasupra capriorilor pentru o rezistenta mai mare. Distanta dintre contrasipci este de regula de 70 cm, insa recomandarea finala trebuie sa vina de la proiectantul structurii invelitorii. Contrasipcile contribuie la ventilarea optima a acoperisului. Pentru asigurarea spatiului necesar de ventilare, inaltimea recomandata a contrasipcii este de 5 centimetri. Montarea contrasipcii este obligatorie pentru a lasa un spatiu de ventilare intre folie si tigla asigurandu-se astfel eliminarea umiditatii de la nivelul substructurii.

Pe contrasipci se monteaza sipcile, incepand intotdeauna cu montarea sipcii de streasina. Se traseaza si apoi se monteaza urmatoarea sipca de la streasina, conform detaliilor tehnice de montaj ale modelului de tigla ales, dupa care se traseaza pozitia primei sipci de la coama. Se masoara distanta de la a doua sipca de streasina pana la ultima sipca din vecinatatea coamei, masurarea facandu-se de la partea de sus a sipcii. Distanta masurata se imparte la distanta dintre sipci recomandata pentru modelul de tigla ales. Numarul obtinut rotunjit superior reprezinta numarul de randuri de sipci necesare pe versant. Trasajul se executa cu ajutorul materialelor conventionale. Pentru asigurarea perpendicularitatii dintre linia streasinii si marginea acoperisului putem folosi metoda vinclului: un triunghi dreptunghic cu laturile de 60, 80 respectiv 100 de centimetri. In caz de nevoie, se monteaza provizoriu o sipca intermediara pe care se realizeaza trasajul punctului de intersectie al laturii de 80 centimetri cu cea de 100 centimetri. Asa se traseaza si se monteaza corect substructura sistemului de invelitoare pentru a asigura functionalitatea acoperisului pe toata durata lui de viata. 

Vezi aici Pasul 1 - Substructura invelitorii - recomandari pentru un montaj corect

Vezi aici Pasul 3 - Montajul accesoriilor care asigura ventilarea acoperisului ceramice

Poti apela la reprezentantii Wienerberger din zona ta pentru consultanta tehnica de specialitate, oferita in mod gratuit. Afla date de contact AICI.

Descarca documente

Cataloage, fise tehnice, brosuri si multe altele.

Newsletter

Fii primul care afla de cele mai noi promotii, produse si evenimente.

Social Media

Cauti o sursa de inspiratie pentru proiectul tau? Urmareste-ne pe social media.