RO_MKT_PHO_SEM_pavaj_usor_de_realizat

Montajul pavajului - usor de realizat

  1. Sol
  2. 20-30 cm strat inferior portant nestabilizat din piatră spartă sau balast 0/63 mm
  3. 20-30 cm strat superior portant nestabilizat din piatră spartă sau balast granulație 0/18 mm
  4. Pat de split 3-5 cm: granulație 2/4 sau 4/8
  5. Bordură
  6. Grosimea pavajului în funcție de solicitare și rosturi: nisip pentru rosturi granulație 0-2 mm

Pasul 1 – Compactare

Realizarea şi compactarea stratului portant inferior şi superior

După împrejmuire, se amplasează stratul portant peste pământul portant (compactat şi consolidat anterior). Acest strat este alcătuit din piatră spartă de granulaţie 0/63mm.

Important: Trebuie avută în vedere panta pentru evacuarea apelor (minim 0,5% pantă longitudinală şi 2,5% pantă transversală). Acest lucru înseamnă că va exista o diferenţă de înălţime de 0,5 cm respectiv 2-3 cm la 1m.

Sfat pentru profesionişti: la realizarea patului de split respectiv de beton sunt valabile liniile directoare ale legii 10/1995 şi SR 6978:1995.
Stratul portant inferior se compactează pe straturi prin vibrare cu placa vibrantă.
Grosimea stratului trebuie adaptată la solicitarea prevăzută pentru acel pavaj: minim 20 cm pentru traficul de autoturisme şi 30 cm pentru traficul de camioane.
Stratul portant superior este amplasat pe stratul inferior portant, compactat.

Acesta este alcătuit din piatră spartă sau balast cu granulaţie de 0/18mm.

Important: Trebuie avută în vedere panta longitudinală şi panta transversală.
Stratul portant superior se compactează prin vibrare. Suprafaţa finală trebuie săprezinte o planeitate de +/- 1 cm la o lungime de 4m.

 

Pasul 2 – Realizarea şi nivelarea patului de split

Pe stratul portant superior compactat se toarnă un pat de split afânat, de granulaţie 2/4 sau 4/8 şi cu o grosime de 4-6 cm. Acest lucru se realizează cel mai bine utilizând ţevi profilate (diametru 3-6 cm) ca reper. Apoi nivelează stratul de split cu ajutorul unui dreptar din aluminiu.

Atenţie: Nu este permisă călcarea sau compactarea patului de split finalizat!
Sfat pentru profesionişti: Prelucrează numai suprafaţa pe care poți să montezi pavaj într-o singură zi!

 

Pasul 3 – Montarea/tăierea pavajelor

Începe dintr-un colţ cu unghi drept (întinde şnurul!) – dacă este posibil, începe din cel mai adânc punct al suprafeţei. Pietrele de pavaj trebuie să fie montate
conform înălţimii, unghiului şi liniei de fugă. Lucrează mereu din punctul final al suprafeţei deja montate! Ai voie să calci imediat pe suprafaţa montată.
Trebuie să fii atent să amplasezi primul rând de pietre într-un unghi drept faţă de bordură, pentru a evita operaţiile de tăiere. Ai grijă să respecți o lăţime a
rosturilor de cel puţin 5mm! (nu monta niciodată pietrele una lângă alta fără spaţiu între ele!) Linia rosturilor se poate controla cel mai uşor prin şnururi
întinse în paralel sau printr-o şipcă de măsurare, la fiecare 2-3metri.

Sfat pentru profesionişti: Utilizaţi neapărat elemente de pavaj colorate din mai mulţi paleţi, atât pentru un aspect optic plăcut şi natural, cât şi pentru o distribuţie omogenă a culorilor! Nu montaţi pietre cu defecte vizibile (daune din transport, etc.)!

 

Pasul 4 – Operaţia de rostuire

După ce aţi montat pietrele de pavaj pe întreaga suprafaţă, începeţi cu operaţia de rostuire. Măturaţi nisip uscat 0/2 mm peste rosturi numai pe suprafeţe uscate!
Important: Rosturile trebuie întreţinute şi reumplute periodic!

 

Pasul 5 – Vibrarea nisipului pentru rosturi

Eliminați nisipul pentru rosturi care este în plus. Apoi compactaţi pavajul cu placa vibrantă cu piesă de prelungire din cauciuc (evită deteriorarea pavajelor) – o dată longitudinal şi o dată transversal! Efectuaţi operaţia de compactare prin vibrare numai în stare uscată! După compactarea suprafeţei, aceasta trebuie din nou udată şi acoperită cu nisip, până când rosturile sunt complet umplute.

Sfat pentru profesionişti: După operaţia de compactare, presăraţi o cantitate redusă de nisip pe pavaj şi îndepărtaţi-l după 2-3 zile, pentru a asigura o umplere optimă a rosturilor!

Gata!

 

Montarea sistemelor pentru suprafeţe cu verdeaţă (pavaje grilă umplute cu gazon, plăci uşoare pentru gazon)

Montajul are loc conform descrierii de mai sus, însă nu se va compacta suprafaţa prin vibrare. Umpleţi spaţiile libere cu un amestec din humus şi nisip şi însămânţaţi-le cu soiuri corespunzătoare de iarbă sau introduceţi un amestec din pământ vegetal şi seminţe pentru iarbă în spaţiile libere.

Descarca documente

Cataloage, fise tehnice, brosuri si multe altele.

Newsletter

Fii primul care afla de cele mai noi promotii, produse si evenimente.

Social Media

Cauti o sursa de inspiratie pentru proiectul tau? Urmareste-ne pe social media.