Castigatorii Brick Award 18

 

Blocurile ceramice ne intorc la textura Pamantului, adica la radacinele noastre, si de asemenea tin pasul cu inovatia in materie de tehnologie. Datorita capacitatii blocurilor ceramice de a tine pasul cu trecerea timpului, ele ofera posibilitatea de a construi cladiri impresionante aducand un plus de traditie.

A da un premiu blocurilor ceramice conteaza extrem de mult, deoarece exista multe zone in Europa in care gasim o traditie in a construi cu blocuri ceramice. Aceasta traditie se extinde acum si catre alte zone ale lumii. Putem concluziona ca a construi cu blocuri ceramice se intalneste in toata lumea si Wienerberger incearca sa se uite global la proiectele inscrise in competitia Brick Award.

Castigatorii editiei Brick Award 18 au fost selectati de juriul format din 5 arhitecti de renume, printre care se numara si un arhitect roman. Membrii juriului au fost: Vladimir Arsene, Westfourth Architecture (Romania), Anne Kaestle, Duplex Architekten (Germania), Jonathan Sergison, Sergison Bates architects (U.K.), Marc Mimram, Marc Mimram Architecture (Franta) si Stephan Ferenczy, BEHF Corporate Architects (Austria).

Acestia au acordat o atentie deosebita calitatii arhitecturii, nivelului de inovare a proiectului, utilizarii materialelor ceramice si modului in care sunt imbinate functionalitatea, durabilitatea si eficienta energetica.

"Proiectele inscrise in acest an au impresionat juriul cu spiritul inovativ si calitatea lor. Acestea reprezinta concepte arhitecturale curajoase si creative pentru spatii de locuit sustenabile, orientate spre viitor. Toate acestea avand intotdeauna ca reper cel mai important punct de referinta in arhitectura - omul. Atunci cand se creeaza un spatiu nou de locuit, accentul principal trebuie sa fie pe oameni si pe cerintele lor. Suntem mandri ca atat de multe proiecte urbane inovatoare fac fata provocarilor societatii actuale prin utilizarea materialelor de constructie ceramice naturale, pentru a obtine un mediu de viata de inalta calitate", a comentat Heimo Scheuch, CEO al Wienerberger AG. 

 

Castigatorul Marelui Premiu al categoriei Living together

Anul acesta, doua proiecte au fost premiate cu Marele Premiu. Un premiu a mers spre Westkaai Towers 5 & 6, realizat de biroul Tony Fretton Architects (UK). Localizate in Belgia, turnurile fac parte dintr-un proiect rezidential mai mare. Datorita materialelor ceramice utilizate, cladirile au imbinat o expresie monumentala cu o fatada individuala.

Castigatorul Marelui Premiu al categoriei Sharing public spaces

Cel de-al doilea castigator al Marelui Premiu, Kunstmuseum Basel Extension, a fost realizat de biroul Christ & Gantenbein (Elvetia). Structura solitara din caramizi gri este conectata printr-o sala subterana cu cladirea principala. Trecatorii sunt informati despre expozitiile curente prin intermediul unei solutii create din LED-uri integrate in structura realizata din caramizi turnate pe fatada.

Atlas House - castigatorul categoriei Feeling at home

In categoria Feeling at home, proiectul Atlas House, realizat de catre biroul Monadnock (Olanda) a convins juriul. Este vorba despre un spatiu de locuit privat, pe trei niveluri, pe un teren mic, care evidentiaza modul in care locuintele private de calitate pot fi construite la scara mica. Materialele ceramice prezente atat in interior, cat si in exterior, se potrivesc perfect cu arhitectura casei.

Terra Cotta Studio - castigatorul categoriei Working together

Proiectul Terra Cotta Studio, realizat de catre biroul Tropical Space (Vietnam), este locuinta si spatiul de lucru al unui renumit artist de ceramica din Vietnam. Castigatorul categoriei "Working together" este un cub din caramida amplasat la poalele unui rau, cu rafturi de bambus care protejeaza lucrarile de arta de inundatiile ocazionale. Perforatia neobisnuita a fatadei atrage atentia la prima vedere si permite vantului sa raceasca spatiul de lucru in mod natural.

Värtan Bioenergy CHP Plant - castigatorul categoriei Building outside the box

Castigatorul acestei categorii este proiectul Värtan Bioenergy CHP Plant, realizat de biroul U.D. Urban Design & Gottlieb Paludan Architects (Danemarca), in orasul Stockholm. Acesta include cea mai mare fabrica de cogenerare urbana biologica din lume si contribuie semnificativ la reducerea amprentei de CO2 a orasului. Partea exterioara a fabricii a fost imbracata intr-o fatada curbata realizata din elemente ceramice verticale.

Capela San Bernardo - castigatorul Premiului Special

Premiul special merge catre Capela San Bernardo, proiect considerat o mica capodopera, realizat de biroul Nicolás Campodonico Estudio (Argentina). Capela este dedicata ocrotitorului unei mici comunitati din regiunea argentiniana Pampa. Nu exista apa curenta si nici energie electrica la fata locului. Numai lumina soarelui si a naturii determina atmosfera interioara. Proiectul a fost inscris la categoria Sharing Public Spaces.

Old Church of Vilanova de la Barca - castigatorul Premiului Special

Proiectul de restaurare pentru Old Church of Vilanova de la Barca, realizat de AleaOlea architecture & landscape (Spania), a fost distins cu cel de-al doilea premiu special. Datand din secolul al XIII-lea, biserica a fost distrusa in timpul razboiului civil spaniol. Renovarea acesteia este o abordare neobisnuita, folosind materiale de constructie istorice. Acest proiect prezinta versatilitatea si adaptabilitatea caramizilor si creeaza un dialog unic intre prezent si istorie. Proiectul a fost inscris in categoria Building outside the box.

Descarca documente

Cataloage, fise tehnice, brosuri si multe altele.

Newsletter

Fii primul care afla de cele mai noi promotii, produse si evenimente.

Social Media

Cauti o sursa de inspiratie pentru proiectul tau? Urmareste-ne pe social media.