Arhivele Orasului Delft

Castigatorul categoriei Cladiri publice – spatii de birouri

City Archive Delft; Brick Award 2020 Category Winner Category "Working Together"; Architects: Office Winhov, Gottlieb Paludan Architects, Photo:  Stefan Müller
© Stefan Müller
City Archive Delft; Brick Award 2020 Category Winner Category "Working Together"; Architects: Office Winhov, Gottlieb Paludan Architects, Photo:  Stefan Müller
© Stefan Müller

Informatii generale

Arhitecti: Gottlieb Paludan Architects (Danemarca) and Office Winhov (Olanda)

Locatie: Delft, Olanda

Perioada de constructie: 05/2016 - 10/2017

Nominalizat in categoria: Cladiri publice – spatii de birouri

Scop: Birouri, Arhiva

Material utilizat: caramida pentru fatada

Despre proiect

Arhiva orasului Delft este un depozit de cunostinte, o camera de tezaur si un loc de studiu in acelasi timp. Are sarcina oarecum contradictorie de a proteja documentele valoroase de influentele externe, in timp ce le face accesibile publicului. Aceasta noua cladire combina aceste doua functii sub forma unei biblioteci imense, abstractizate.

Arhiva orasului este impartita in doua parti: un soclu in forma de L care contine salile de studiu, cafeneaua si birourile, iar deasupra un cub inchis unde se afla arhiva. In conformitate cu functia sa publica, baza de beton este inconjurata ferestre inalte. Prin nuantele deschise, aminteste de numeroasele cladiri publice tencuite in alb din centrul istoric al orasului Delft, dominat altfel de caramida.

Prin forma sa geometrica, fatada complet inchisa a zonei de arhiva ne face sa ne gandim o biblioteca: placi subtiri din piese prefabricate din beton formeaza „rafturile”, intre care stalpii din caramida, care amintesc cotorul cartilor, ies in relief la diferite lungimi. Cladirea se prezinta ca o compozitie de linie tectonica cu efect de adancime. Gradul de abstractizare a reliefurilor indeplineste calitatile haptice ale caramizilor si creeaza un capodopera sculpturala care este in acelasi timp inchisa, dar si accesibila.

Nu doar rafturile de carti, ci si reliefurile monocrome ale artistului Jan Schoonhoven din Delft au servit drept surse de inspiratie pentru Arhiva Orasului.

“Noua Arhiva a orasului Delft face trimiteri la traditia arhitecturii de caramida din centrul istoric, ceea ce confera acestei importante cladiri un caracter atemporal si robust.”

Descarca documente

Cataloage, fise tehnice, brosuri si multe altele.

Newsletter

Fii primul care afla de cele mai noi promotii, produse si evenimente.

Social Media

Cauti o sursa de inspiratie pentru proiectul tau? Urmareste-ne pe social media.