Libraria Maya Somaiya

Castigatorul categoriei: Solutii Speciale

Maya Somaiya Library; Brick Award 2020 Category "Building Outside The Box"; Architects: Sameep Padora & Associates, Photo:  Edmund Sumner
© Edmund Sumner
Gewinner Kategorie “Building outside the box”: Maya-Somaiya-Bibliothek
© Edmund Sumner

Informatii generale

Arhitecti: Sameep Padora & Associates, India

Locatie: Kopargaon, India

Perioada de constructie: 2018

Nominalizat in categoria Solutii Speciale

Scop: Educatie

Material utilizat: Caramida pentru fatada utilizata atat la exterior cat si la interior

Despre proiect

Biblioteca Maya Somaiya - o cladire noua pentru scoala generala englezeasca Shri Sharda de la Kopargaon, Maharashtra - ocupa o fasie ingusta de teren intre cladirile existente, terenurile agricole si o statie de electricitate. Situl ar putea parea lipsit de promisiuni, totusi aici, Sameep Padora si studioul sau din Mumbai au modelat o cladire impresionanta care pare sa se ridice natural si sinuos de la sol pentru a acoperi spatiul pentru biblioteca inainte de a se intoarce din nou catre pamant.

Forma complexa a acoperisului este realizata si modelata din trei straturi de tigla ceramica subtire - 32 milimetri. Tinute in compresie, acestea formeaza bolti usoare care demonstreaza modul in care designul contemporan poate fi realizat utilizand materiale simple din surse locale.

Curbele compuse ale acestei structuri gratioase au fost posibile printr-un proces elvetian de modelare computerizata 3D care a adaptat sistemul Tile Arch System brevetat de Rafael Guastavino in Spania si Statele Unite si tiglele subtiri ale arhitectului uruguayan Eladio Dieste. Proiectata cu ajutorul computerelor si totusi lucrata manual, biblioteca traseaza o linie fina intre tehnologica aproape magica si aportul adus de materialele naturale.

Structura bibliotecii este suficient de puternica pentru a putea fi parcursa si, in plus fata de scopul sau educational, serveste ca o forma ce satisface arta peisagistica.

„Ne-am imaginat cladirea bibliotecii ca o extindere a solului folosind caramida ca factor important pentru tactilitatea, disponibilitatea si utilitatea sa pentru protectie impotriva soarelui puternic.”

Descarca documente

Cataloage, fise tehnice, brosuri si multe altele.

Newsletter

Fii primul care afla de cele mai noi promotii, produse si evenimente.

Social Media

Cauti o sursa de inspiratie pentru proiectul tau? Urmareste-ne pe social media.