Casa Cuib

RO_MKT_PHO_proiect_casa_cuib_01

Wienerberger sustine arhitectura romaneasca!

Premierea concursului CASA mica - Casa CUIB, Anuala de arhitectura 2020 „Arhitectura fara varsta”

Urmarind cu consecventa contextul architectural actual si proiectele de arhitectura care folosesc materiale ceramice, Wienerberger Romania a sustinut evenimentul concurs CASA MICA - CASA CUIB.

Aflat la cea de-a patra editie, acest eveniment face parte din Anuala de arhitectura 2020 „Arhitectura fara varsta” a filialei teritoriale Dunarea de Jos a Ordinului Arhitectilor din Romania. In calitate de partener al Anualei, in cadrul editiei 2020, am avut onoarea de a premia proiectul elaborat de arh. Romeo Bigan, nominalizat in sectiunea 5 / arhitectura prin design.

Am ales caramida aparenta!

Arh. Romeo Bigan

“Am ales caramida aparenta ca finisaj pentru zona de parter pentru ca, in primul rand, este un material ce mie imi trezeste amintiri din casa bunicilor, unde am fost mereu fascinat de culorile neuniforme ale caramizilor, culori de care nu ma plictiseam niciodata. Si in al doilea rand, fiindca este un material versatil, familiar pentru multi oameni si care, daca este pus in opera corect, ofera texturi, culori si proportii placute ochiului.”

Denumirea metaforica de casa “cuib” se evidentiaza din planul de situatie, unde sunt vizibile inchiderile opace pe limita de proprietate, obtinandu-se o incinta protejata fata de exterior. Mai mult decat atat, caracterul introvertit al spatiilor se obtine si prin configurarea parterului in forma de “U”, in jurul unei curti interioare.

Aceasta vila de mici dimensiuni a avut ca date de tema incadrarea in suprafata desfasurata de 100 mp si amplasarea pe un teren cu dimensiunile 25x11 m. Amprenta la sol a constructiei este de 65 mp.

Din punct de vedere functional, parterul include livingul cu bucatarie deschisa, camera de baie si zona de circulatie cu scara catre etaj. Spre latura de est a livingului s-a propus o solutie vitrata de perete cortina, cu luminator intr-o singura apa, conferind spatiului multa luminozitate si o perspectiva deschisa catre curtea interioara si volumetria nivelului superior. La etaj regasim zona de noapte - dormitorul matrimonial cu baie proprie.

Arhitectura moderna este subliniata atat prin configurarea volumetrica de tip cubist, cat si de textura si culorile finisajelor exterioare. Volumul alb al etajului pare ca pluteste peste baza solida a parterului, fiind iesit in consola. Se creeaza un contrast interesant intre albul imaculat si rece al tencuielii exterioare si placarea din caramida aprenta ce confera multa caldura registrului parter. De asemenea, stalpii masivi finisati cu placute ceramice au rol functional: de directionare a vizitatorilor catre curte, de compartimentare a locului de parcare, dar si structural.

Caramida este un material natural, durabil si constituie un element de baza pentru infinite compozitii. In cazul acestui proiect s-a optat pentru utilizarea unui model de montaj la jumatate de placa, cu textura si format in stil modern. Produsele ceramice Terca ofera un puternic impact vizual si creeaza spatii functionale si armonioase, fiind usor de incadrat in orice decor. Durabilitatea si frumusetea naturala a caramizilor si placajului ceramic klinker Terca imprima un caracter aparte oricarei amenajari. Dincolo de asta, unul dintre principalele atuuri ale placajului klinker este versatilitatea, capacitatea de adaptare in stiluri arhitecturale variate, datorita portofoliului bogat de 118 texturi si culori.

Fatadele sunt ritmate de goluri ample, dreptunghiulare, de 2,70x1m, iar tamplaria minimalist, din aluminiu este dispusa uneori in retragere fata de planul acestora.

Confortul interior al locuintei este completat de amenajarea exterioara a terenului gandit creativ - cu zona de luat masa in aer liber, zona de recreere si multe plante si arbusti de talie inalta si medie pentru prezenta umbrei in sezonul cald. Pentru terase s-a utilizat atat pavaj ceramic pentru zona pietonala, cat si pavaj din beton vibropresat pentru platforma auto. Portofoliul de dale si pavaje Semmelrock ofera o mare libertate de expresie si este o sursa pretioasa de idei in ceea ce priveste crearea unui design unic al gradinii. Proiectate corespunzator si puse in opera in conditii profesionale, atat pavajul vibropresat, cat si cel ceramic pot fi combinate pentru a crea efecte vizuale deosebite. Mai mult decat atat, aceste produse ofera avantaje ecologice semnificative: permit solului sa respire si asigura un drenaj corespunzator al apei.

In interior, o monumentala arhitectura a volumelor si texturilor, in exterior o demonstratie a creativitatii si inovatiei creatoare - casa cuib ne demonstreaza cum o cladire poate deveni, simultan, inspiratie si inovatie.

“In conceptia casei cuib am avut cateva puncte cheie pe care m-am concentrat: incadrarea in tema, in cei 100 de mp desfasurati, confortul casei, lumina naturala, intimitatea si urmarirea unor linii simple in volumetrie, dar cu accent pe contrast de materiale intre albul tencuielii si nuantele caramizii.

Pentru confortul casei am luat in considerare o cat mai buna separare a spatiilor, dar comunicarea armonioasa a acestora a primat, pentru placerea descoperirii spatiului. De asemenea, lumina naturala din abundenta este prezenta pe tot parcursul casei, unde am accentuat-o in zona de zi prin luminatorul ce acapareaza din spatiu, incercand sa-l inunde cu lumina de sus pana jos.” – Arh. Romeo Bigan

RO_MKT_PHO_proiect_casa_cuib_06
Poster for roadshow campaign / Poster caravana inovatiei

Echipa Wienerberger iti sta la dispozitie daca doresti sa afli informatii suplimentare 

Descarca documente

Cataloage, fise tehnice, brosuri si multe altele.

Newsletter

Fii primul care afla de cele mai noi promotii, produse si evenimente.

Social Media

Cauti o sursa de inspiratie pentru proiectul tau? Urmareste-ne pe social media.