Male and female architect at office desk in their studio examining the surface of a clay roof tile

Informatii utile pentru renovarea acoperisului ceramic

 

 

Degradarile aparute odata cu trecerea timpului implica, fie inlocuirea sarpantei de lemn, fie inlocuirea tiglei ceramice iar uneori a ambelor componente ce alcatuiesc invelitoarea casei.

In situatia in care structura de lemn este buna si se doreste pastrarea acesteia (din ratiuni economice sau chiar estetice) este necesar ca la alegerea tiglei ceramice sa se verifice daca distanta dintre sipci, recomandata de catre producator, este corespunzatoare repartitiei sipcilor actuale si totodata, daca panta minima recomandata pentru montarea produsului este sub panta acoperisului existent. Utilizarea tiglei la o panta mai mica decat cea recomandata de catre producator poate conduce la infiltratii si totodata la neacordarea garantiei de catre producator.

In cazul caselor cu mansarda, spre deosebire de cele ale caror pod este nelocuit si deci ventilat natural, trebuie sa se realizeze un sistem de invelitoare care sa raspunda nevoilor de locuire in spatiul de sub aceasta. In acest sens, este necesar sa se realizeze o protejare cu folie permeabila la vapori a asterelii iar spatiul dintre folie si tigla va trebui ventilat pentru eliminarea condensului. In acest fel se reduce riscul de degradare atat a lemnului (din umiditate) cat si a tiglei ceramice (la actiuni de inghet-dezghet).

In vederea realizarii unei ventilari corespunzatoare a invelitorii Tondach se vor monta elemente de ventilare liniare in zona stresinii, benzi de ventilare in zona coamelor (coama dreapta/ coama inclinata) iar, in camp, se vor dispune tigle ceramice de aerisire. 

In zona de streasina elementele de ventilare se aleg in functie de geometria tiglei ceramice, astfel ca pentru tiglele ondulate se vor alege elementele de ventilare cu pieptan, iar pentru tiglele drepte se va opta pentru elemente de ventilare fara pieptan.

Montarea benzii de ventilare din zona coamei trebuie sa se faca conform indicatiilor producatorului, ca si in cazul tuturor celorlalte elemente, astfel incat sa se asigure ca pozitia acesteia pe sipca de coama nu obtureaza orificile de ventilare ale acesteia.

Sectiunea de ventilare se realizeaza prin dispunerea contrasipcilor, astfel ca inaltimea contrasipcii determina inaltimea sectiunii de ventilare. Fara asigurarea sectiunii de ventilare, elementele de ventilare liniare sau dispuse in camp nu isi pot indeplini functia preconizata.

Folia de difuzie montata fie direct pe termoizolatia acoperisului, fie pe astereala, asigura traseul de migrare a vaporilor de apa de la interior catre exterior datorita propietatii de permeabilitate. Montarea foliei de difuzie, conform indicatiilor producatorului si anume cu fata impermeabila catre exterior, asigura transportul condensului catre zona de streasina, fara a-i permite sa patrunda la interior, protejand astfel izolatia termica si lemnul. Pentru a preveni degradarea foliei de difuzie, prin expunerea la raze UV, este important ca acoperirea cu tigla Tondach sa se realizeze in maximum 3 saptamani din momentul montarii foliei.

Descarca documente

Cataloage, fise tehnice, brosuri si multe altele.

Newsletter

Fii primul care afla de cele mai noi promotii, produse si evenimente.

Social Media

Cauti o sursa de inspiratie pentru proiectul tau? Urmareste-ne pe social media.