Wienerberger Sustainability Report 2020
© Marjolein den Hartog

Noi, la Wienerberger punem sustenabilitatea in centrul preocuparilor noastre

Dupa finalizarea cu succes a Programului de Sustenabilitate 2020, Wienerberger seteaza obiective ambitioase pentru 2023:

  • Reducerea emisiilor de CO2 cu 15% pana in 2023
  • Introducerea de produse reciclabile si reutilizabile in portofoliu
  • Program de biodiversitate in toate fabricile
  •  Mai mult de 15% din functiile de conducere ocupate de femei

In vederea atingerii obiectivelor ambitioase stabilite in cadrul Programului de Sustenabilitate 2023, Grupul Wienerberger continua eforturile de imbunatatire a tuturor domeniilor de activitate. In acest scop, toate activitatile locale sunt aliniate la obiectivele de sustenabilitate ale Grupului si sunt supuse unor criterii stricte ESG (de mediu, sociale, guvernamentale). In sprijinul Pactului Verde European, Wienerberger cauta sa devina o companie neutra din punct de vedere al impactului climatic pana in anul 2050 prin angajamentul de a decarboniza  tuturor proceselor de productie, punand la dispozitia clientilor un portofoliu de produse inovatoare si adoptand noi tehnologii. Ca prim pas, emisiile de CO2 vor fi reduse cu 15% pana in 2023. Pentru a promova si implementa acest demers, Wienerberger investeste 60 milioane de euro pe an in cercetare si dezvoltare, precum si in procese inovatoare si produse noi.

Heimo Scheuch, CEO Wienerberger AG: “In fata crizei climatice, suntem constienti ca doar stabilind obiective ambitioase de sustenabilitate putem oferi un viitor sanatos planetei noastre. Noul Program de Sustenabilitate 2023 constituie baza strategiei noastre ESG. Beneficiind de experienta dobandita in urma Programului de Sustenabilitate 2020, reactionam la noile cerinte ecologice, economice si sociale. Prin procese si produse inovatoare si datorita angajamentului nostru la nivelul intregului Grup, ne dorim sa implementam solutii moderne de decarbonizare, sa promovam o economia circulara si biodiversitatea. Procedand astfel, sustinem Pactul Verde European pentru anul 2050 si punem bazele unui viitor mai bun.”

Programul de Sustenabilitate 2023

In procesul de elaborare a noului Program de Sustenabilitate, Wienerberger si-a analizat propriile procese si a identificat 5 arii principale in care va actiona: clima si energie, economie circulara, biodiversitate si mediu, angajati, etica in afaceri si responsabilitate sociala. Toti stakeholderii Wienerberger AG, inclusiv angajatii, clientii, partenerii, investitorii si factorii decizionali in cercetare si politica au fost implicati in elaborarea Programului de Sustenabilitate 2023.

Schimbari climatice si decarbonizare: reducere cu 15% a emisiilor pana in 2023

Wienerberger s-a stabilit obiectivul ambitios de reducere cu 15% fata de anul 2020 a emisiilor de CO2 pana in 2023, precum si transformarea intr-o companie neutra din punct de vedere al impactului climatic pana in anul 2050. Acest obiectiv de transpune in toate procesele Wienerberger, de la dezvoltarea produselor pana la aprovizionare, productie si reutilizarea sau reciclarea produselor. In ceea ce priveste aprovizionarea, procentul de materii prime secundare este in continua crestere, iar operatiunile de transport sunt optimizate prin gestionarea aprovizionarii la nivel de grup, si nu la nivel de unitate operationala. Mai mult, Wienerberger depune eforturi constate pentru a reduce la minimum emisiile de CO2 in procesul de productie prin utilizarea tehnologiilor inovatoare. Compania a avansat semnificativ, punand la dispozitia clientilor un portofoliu de produse noi si inovative obtinute prin procese de decarbonizare. Este vorba despre blocuri ceramice neutre din punct de vedere climatic, panouri solare integrate in acoperis, statii de pompare inteligente, sisteme de colectare a apelor pluviale sau acoperisuri si fatade verzi.

 

Economie circulara: Noile produse vor fi complet reciclabile sau reutilizabile pana in 2023

Economia circulara este un alt pilon al Programului de Sustenabilitate Wienerberger 2023: In viitor, toate produsele Wienerberger vor fi complet reciclabile sau reutilizabile. Mai mult, Wienerberger integreaza din ce in ce mai mult materii prime secundare sau materiale reciclate in procesele de productie. In sectorul sistemelor de conducte din plastic, obiectivele au fost atinse cu doi ani mai devreme decat am planificat: in 2020 cantitatea de materii prime secundare utilizate a crescut pana la 83 kg pe tona de produse.

Biodiversitate si mediu: program de biodiversitate pentru toate unitatile de productie

Wienerberger depune eforturi constante pentru a proteja mediul si, prin urmare, deruleaza programe de biodiversitate atat in unitatile sale de productie, cat si in carierele de argila. Aceste programe includ lucrari de recultivare si reabilitare a carierelor exploatate.

“Protectia mediului inconjurator este unul dintre pilonii principali ai Wienerberger. Protejam resursele naturale pe care le exploatam cu responsabilitate si promovam biodiversitatea in unitatile noastre de productie. In ultimii 40 de ani, planeta s-a confruntat cu o degradare fara precedent a biodiversitatii - o situatie pe care trebuie sa o contracaram. Exemplele noastre de bune practici includ stupii de pe acoperisul sediului central din Viena, care gazduiesc 80.000 de albine, cooperarea dintre Wienerberger Germania si WWF si proiectele de reabilitare ale carierelor de argila”, explica Heimo Scheuch.

Angajati: mai mult de 15% din functiile de conducere ocupate de femei

Angajatii Wienerberger reprezinta cel mai important factor de succes al companiei. Obiectivele principale ale managementului resurselor umane sunt dezvoltarea potentialului, promovarea diversitatii si siguranta la locul de munca. In ultimii ani, numarul femeilor in functii executive a crescut semnificativ, fiind cu 5% mai multe femei in pozitii de conducere. Datorita sistemelor de siguranta in productie si a investitiilor continue in securitatea muncii, frecventa accidentelor a scazut cu 3% in 2020, comparativ cu anul precedent.

Etica si responsabilitate sociala

Wienerberger a aderat la Platforma Global Compact a Natiunilor Unite si se angajeaza sa-si alinieze operatiunile strategice la cele zece principii acceptate universal in domeniul drepturilor omului, muncii, mediului si practicilor anticoruptie. Compania respecta principii etice clare si o politica stricta de conformitate, care este supusa unor revizuiri interne permanente. De asemenea, Wienerberger isi doreste ca furnizorii sai sa adopte o abordare responsabila in relatiile cu oamenii si mediul. Sistemul de gestionare a furnizorilor este in curs de dezvoltare si  digitalizare, conform criteriilor ESG. In vederea alinerii la standardele acceptate, auditurile furnizorilor sunt efectuate conform Codului de Conduita al Furnizorilor elaborate la nivel de grup.

Programul de Sustenabilitate Wienerberger 2023 ofera o descriere cuprinzatoare a strategiei de sustenabilitate a companiei, a progresului realizat pana in prezent si a potentialului de imbunatatiri viitoare . Programul poate fi vizualizat in format pdf aici.

Promotii

Descopera promotiile active.

Descarca documente

Cataloage, fise tehnice, brosuri si multe altele.