Roofers installing Actua roof tiles

Top greseli de evitat in realizarea acoperisului ceramic Tondach

 

Principalele daune care pot aparea pe parcursul exploatarii unei invelitori si pot conduce la costuri ridicate, pot proveni fie din montarea incorecta a elementelor componente ale sistemului de invelitoare, fie in urma eliminarii unor elemente vitale pentru functionarea preconizata a invelitorii, din tendinta de economisire.

Montarea sistemului de invelitoare Tondach incepe cu montarea tiglelor de baza. Inca din aceasta faza a executiei, este obligatoriu ca montatorul sa se asigure ca panta acoperisului este mai mare sau egala cu panta minima a tiglei ceramice alese (pentru verificare se vor consulta instructiunile producatorului ) si ca pozitionarea tiglelor de baza respecta distanta dintre sipci recomandata de catre producatorul Tondach. Stabilirea corecta a pozitiei tiglelor de baza una fata de cealalta, dar si a randurilor de tigle de baza, contribuie si la montajul corect al celorlalte elemente ale invelitorii.

In cazul montajului tiglelor de baza de tip solzi fara falturi (Solzi Cedonia , Solzi Clasic Sibiu, si Solzi cu taietura semicirculara) acestea trebuie sa se monteze asigurand un rost lateral de 1 mm, pentru a permite deformatiile din contractie sau dilatarea libera a acestora fara periclitarea functionalitatii invelitorii. Rostul de 1 mm stanga - dreapta (2 mm total) este luat in considerare in consumul de tigle de baza declarant de catre Tondach (buc/ m2). La invelitorile realizate din tigle cu falturi, prezenta faltului asigura o rapiditate mai mare la montaj.

Durabilitatea elementelor componente ale invelitorii asigura utilizarea preconizata a invelitorii in conditii optime de performanta. Asigurarea durabilitatii elementelor componente ale invelitorii se face din faza de executie prin montarea corecta a produselor si folosirea elementelor de siguranta potrivite. Montarea elementelor de siguranta la vant - clema de siguranta pentru solzi /tigle cu falturi, clema de siguranta pentru tigla taiata, elimina situatiile in care, datorita furtunilor sau fenomenului de suctiune a vantului, tiglele si accesoriile componente ale invelitorii se pot desprinde.

Tiglele de baza si accesoriile ceramice se vor fixa conform indicatiilor puse la dispozitia clientilor prin fisele comerciale Tondach. Pentru acoperisuri cu panta mai mare de 40 ° tiglele de baza se vor fixa utilizand cleme de siguranta Tondach. Indiferent de amplasament, in locatii expuse pericolului de furtuna si condiții deosebite de expunere, țiglele de baza trebuie fixate și sub unghiul de 40°. Țiglele de margine, streașină, creastă, respectiv țiglele tăiate trebuie fixate în fiecare caz.

Una dintre cele mai comune greseli intalnite la executia invelitorilor, este ignorarea cerintelor ce tin de ventilarea invelitorii, ce rezulta din modul in care se va utiliza spatiul de sub invelitoare - pod liber/ mansarda. Este foarte important sa se asigure ventilarea invelitorii pentru evitarea degradarii acesteia si a structurii de lemn ce o sustine.

Ventilarea invelitorii se realizeaza prin zona de streasina, zona de coama si prin tiglele de ventilare/aerisire montate in zona de camp. Ventilarea in zona de streasina se asigura prin utilizarea contrasipcilor, prin montarea elementelor de ventilare pentru streasina cu pieptan pentru tiglele ondulate, a elementelor de ventilare pentru streasina fara pieptan sau a pieptanului pentru tiglele de tip olan. Spatiul de ventilare de la streasina nu va fi obturat prin folie, capace PVC, tabla, sipci etc. Ventilarea invelitorii prin zona de coama se realizeaza cu ajutorul benzilor de ventilare coama. La montajul acesteia este important ca zona perforate a benzii sa nu fie obturata in momentul pozitionarii/montajului tiglei de coama. Pentru evitarea acestei situatii se acorda o atentie sporita montajului cuiului de sustinere a sipcii de coama, inaltimea acestuia fata de axa coamei fiind cea care atrage cu sine montajul corect al celorlalte elemente din aceasta zona. Montajul trebuie sa asigure circulatia libera a aerului pe sub invelitoare de la zona de stresinii catre cea a coamei.

Folia de difuzie montata pe invelitoare are rolul de a lasa vaporii de apa sa treaca de la interior catre exterior si nu in sens invers. Este important sa se aleaga folia de difuzie potrivita pentru invelitoare in functie de destinatia spatiului de sub invelitoare si de panta acesteia. La pante reduse este indicata montarea unei folii de difuzie cu benzi adezive - FOL K, pentru evitarea strangerii foliei intr-un loc si formarea pungilor de apa in aceste zone. Pentru pante mai mari de 35 grade, se poate folosi si o folie de difuzie care nu are in componenta benzi adezive – FOL N. Alegerea foliei de difuzie in neconcordanta cu cerintele specifice amplasamentului este o alta greseala intalnita la executia invelitorilor. In locatii expuse unor debite mari de apa, caderilor masive de zapada sau la cladiri cu acoperis avand panta redusa, se va folosi o folie de difuzie cu o densitate mai mare de 120 g/m2.

O alta greseala intalnita la executia invelitorii este cea in care nu se asigura posibilitatea vizitarii ulterioare a acoperisului, acest fapt putand atrage cu sine spargerea tiglelor la pasirea pe ele. Pentru evitarea acestor situatii este important in cazul in care se anticipeaza lucrari de intretinere a cosului de fum, a invelitorii sau a panourilor solare/fotovoltaice sa se monteze pe invelitoare sistemele de trepte pentru acoperis.

Montajul corect confera invelitorii ceramice Tondach performante ridicate pe durata exploatarii si asigura conditiile necesare pentru a beneficia de garantia Tondach, in concordanta cu specificatiile din Certificatul de garantie Tondach.

Descarca documente

Cataloage, fise tehnice, brosuri si multe altele.

Newsletter

Fii primul care afla de cele mai noi promotii, produse si evenimente.

Social Media

Cauti o sursa de inspiratie pentru proiectul tau? Urmareste-ne pe social media.