e4 brick House from Romania- underfloor heating

Incalzire in pardoseala cu planseu ceramic Porotherm

 

Performanta energetica reprezinta o tendinta ce influenteaza modul de realizare a locuintelor noi.

Contributia la nivel global a cladirilor la consumul de energie, atat rezidentiale, cat si comerciale, a crescut in mod constant, atingand cifre cuprinse intre 20% si 40% in tarile dezvoltate. Cresterea populatiei, a cerintelor nivelului de confort, impreuna cu cresterea timpului petrecut in cladiri, dicteaza nevoia de imbunatatire a performantei energetice a cladirilor. Din acest motiv, performanta energetica a cladirilor este astazi un obiectiv principal pentru politica energetica la nivel regional, national si international.

Performanta energetica, in cazul unei cladiri de locuit, are ca scop atat economisirea banilor pentru incalzirea spatiului de locuit si reducerea consumului de energie necesara unui trai cat mai confortabil cat si protejarea mediului inconjurator. Cele mai importante probleme de mediu sunt epuizarea resurselor de energie si impactul puternic negativ asupra degradarii stratului de ozon, a incalzirii globale si a schimbarii climei. Dezvoltarile tehnologice din ultimii ani au readus in atentie un sistem de incalzire utilizat pe scara larga in Roma Antica in mai multe tipuri de cladiri - incalzirea prin pardoseala. In zilele noastre sistemul a fost mai intai implementat in tarile nordice (Danemarca, Suedia, Norvegia), mai ales pentru utilizarea in spatiile cu umiditate ridicata precum baile si bucatariile, acolo unde prezenta unui radiator ar fi incomodat.

In Romania, incalzirea prin pardoseala a inceput sa fie utilizata pe scara larga inca din urma cu cativa ani in toate tipurile de incaperi (camere de zi, dormitoare, etc.). Sistemele de incalzire in pardoseala folosesc un principiu natural, radierea, caldura fiind emisa din podea pe inaltime, asigurand confortul termic al locatarilor si o caldura mai sanatoasa decat cea produsa prin intermediul caloriferelor. Eficienta acestor sisteme este data de modul in care aerul cald se ridica de la sol in sus, pe vertical si de faptul ca distribuirea este uniforma si pe suprafete mari.

Vezi in video de mai jos punerea corecta in opera a planseelor ceramice Porotherm

Avantajele incalzirii in pardoseala sunt aduse de confortul termic sporit, de scaderea costurilor utilitatilor (un consum scazut intre 15% si 40% la facturile lunare de gaz sau energie electrica), durata de viata si utilizarea intregrala a spatiului in lipsa caloriferelor. Eficienta acestor sisteme este direct proportionala cu calitatile termice ale cladirii in care sunt amplasate, respectiv performantele sistemului de izolare termica a cladirii cat si materialele si elementele de constructie folosite pentru anveloparea cladirilor, astfel incat sa nu existe pierderi semnificative de caldura prin peretii si planseele incaperilor.

Wienerberger s-a implicat activ in dezvoltarea si imbunatatirea continua a produselor pe care le pun la dispozitia clientilor sai, avand in vedere optimizarea proprietatilor statice, acustice, de izolare la foc si a conductivitatii termice ale acestora, tinand cont de faptul ca potrivit Directivei 2010/31/EU a Parlamentului European, toate casele nou construite, incepand cu anul 2020, pe teritoriul Uniunii Europene trebuie sa aiba un consum de energie aproape zero. Tendinta actuala in construirea de locuinte si cladiri care sa beneficieze de un consum cat mai redus de energie presupune utilizarea celor mai noi si inovatoare solutii pentru realizarea unui spatiu confortabil si sanatos, iar in acest sens atat incalzirea in pardoseala cat si planseele ceramice au inceput sa devina din ce in ce mai populare in Romania.

Planseul ceramic Porotherm este o solutie de planseu cu nervuri dese. Acesta este alcatuit din grinzi prefabricate Porotherm din beton armat precomprimat cu invelis ceramic, blocuri ceramice Porotherm 45 sau Porotherm 60 si o suprabetonare armata cu grosimea de 6 sau 8 cm.

Principalele avantaje aduse de utilizarea solutiei de planseu ceramic Porotherm sunt viteza de executie, reducerea costurilor sau mentinerea acestora la acelasi nivel si performantele termice ridicate.

Luand in considerare rezistenta termica ridicata dar si caracteristicile de rigiditate si stabilitate ale planseului ceramic Porotherm, solutia de incalzire in pardoseala poate fi implementata cu succes pe un suport de tip planseu ceramic Porotherm, acesta avand capacitatea de a prelua incarcarile suplimentare aduse de stratul de izolatie necesar instalarii sistemului pentru incalzire, greutatea proprie a retelei de tevi cat si greutatea sapei care se va turna peste acesta (8-10 cm grosime). In acelasi timp, datorita rezistentei mari la transfer termic nu va permite pierderea de caldura catre exterior sau incaperi adiacente neincalzite, asigurand astfel o performanta termica maxima a sistemului de incalzire in pardoseala. Este important de stiut ca instalatia de incalzire nu se va monta niciodata in suprabetonarea armata a planseului ceramic si nici in golurile blocurilor ceramice ci numai in sapa care se toarna peste acesta.

Implementarea in proiectarea cladirilor a planseului ceramic Porotherm si a sistemului de incalzire in pardoseala reprezinta o solutie buna in directia obtinerii unei locuinte performante energetic. Proprietatile complementare ale celor doua sisteme creaza un ansamblu care indeplineste cele mai inalte cerinte de performanta energetica.

 

Descarca documente

Cataloage, fise tehnice, brosuri si multe altele.

Newsletter

Fii primul care afla de cele mai noi promotii, produse si evenimente.

Social Media

Cauti o sursa de inspiratie pentru proiectul tau? Urmareste-ne pe social media.