Cum se montează corect placajul ceramic Terca

Placajul ceramic Terca este alegerea perfectă pentru cei care doresc să îmbunătățească estetica și funcționalitatea fațadelor și pereților interiori. Cu un aspect elegant și o durabilitate remarcabilă, placajul ceramic Terca aduce un plus de valoare și stil oricărui proiect. În acest articol, vom explora avantajele placajului ceramic Terca, precum și pașii necesari pentru o instalare corectă și eficientă.

RO_MKT_TER_Locuinta privata Otopeni imagine 2

Ce este placajul ceramic Terca?

Placajele ceramice Terca sunt materiale de placare pentru fatadă care reproduc cărămida - atât în privința aspectului, cât și a rezistenței la murdărie. Fațada construită cu placajul ceramic te va încânta cu frumusețea ei pentru o lungă perioadă de timp, dacă pregătești corespunzător substratul și dacă asiguri o execuție corectă.

În cazul clădirilor deja existente, la care nu s-a luat în calcul realizarea unei fundații adecvate pentru susținerea unui perete din cărămidă aparentă Terca (caz des întâlnit), poți opta pentru placajul ceramic pentru a realiza o fațadă rezistentă, durabilă și estetică. Acest material se poate utiliza împreună cu orice material structural sau cu rol de izolație (cum ar fi polistirenul sau vată bazaltică).

De ce să alegi placajul ceramic Terca?

Durabilitate și rezistență

Placajul ceramic Terca este renumit pentru durabilitatea și rezistența sa. Este capabil să reziste la condiții meteorologice extreme, uzură și deteriorare, ceea ce îl face ideal pentru utilizarea pe termen lung.

Estetică și versatilitate

Disponibil într-o gamă variată de culori și texturi, placajul ceramic Terca poate fi utilizat pentru a crea fațade și interioare elegante și moderne. Versatilitatea sa permite integrarea în diverse stiluri arhitecturale, de la clasic la contemporan.

Pereți care respiră

Pereții amenajați cu placajul ceramic Terca permit difuzia vaporilor de apă, astfel nu apare mucegaiul la interior și nu este pusă în pericol sănătatea familiei tale. 

Ușurință în întreținere

Placajul ceramic Terca își păstrează culorile vii, nu necesită proceduri de întreținere specială și nici înlocuirea parțială sau totală odată cu trecerea timpului.

RO_MKT_TER_Locuinta privata Otopeni imagine 1

Recomandări pentru montaj

Pasul 1: Materiale necesare

  • Înainte de a face comanda, calculează cantitatea necesară de materiale, cu o marjă de siguranță de 5%;
  • Comandă produse din același lot: ceramica se obține din materiale naturale, iar culorile și dimensiunile pot varia ușor între loturi diferite;
  • Utilizează adeziv flexibil pentru plăci ceramice de clasa minim S1;
  • Utilizează mortar de rosturi pe bază de trass, pentru rosturi de 5-15 mm.
Montaj placute_pas1

Pasul 2: Montajul

Tipul de suport poate fi:

  • Perete exterior din cărămidă, BCA sau beton tencuit: grosimea tencuielii va fi de minim 1,5 cm;
  • Sistem termoizolant: în cazul sistemelor termoizolante (polistiren sau vată bazaltică) cu grosimi de până la 10 cm, se recomandă următoarele: alegerea unui adeziv pentru plăcile termoizolatoare cu performanțe superioare, numărul de dibluri va fi de minim 8/mp pentru pereții din beton sau minim 10 buc/mp în cazul fixării în zidării (în cazul zidăriilor din BCA se vor folosi dibluri specifice). Diblurile folosite pentru fixarea termoizolației vor fi cu câte un cui metalic, plasa de armare folosită va avea o densitate minimă de 330 g/mp;
  • Se pot folosi și două straturi de plasă a căror masă cumulată să fie de minim 330 g/mp. În cazul sistemelor termoizolante de grosimi mai mari de 10 cm, se recomandă consultarea producătorului de termosistem privind măsurile specifice ce trebuie luate.
Montaj placute_pas2

Pasul 3: Reguli de respectat la montarea placajelor ceramice

Suprafața pe care vor fi montate placajele ceramice trebuie să fie plană. Acest lucru se poate verifica cu ajutorul unui dreptar de 2 metri, iar sub dreptar lumina nu trebuie să fie mai mare de 3 mm, indiferent de direcția verificată.

Aplicarea placajelor ceramice pe fațada clădirii trebuie să fie precedată de pregătirea corectă a suprafeței. Aceasta trebuie să fie uscată, netedă, rezistentă, fără praf, curată și degresată. În cazul în care suprafața prezintă impurități, se recomandă curățarea acesteia și aplicarea unei amorse.

Înainte de montajul propriu-zis al placajului ceramic, se va face trasarea poziției de montaj, astfel: se vor trasa linii orizontale paralele, având o distanța între ele egală cu înălțimea a două placaje plus grosimea a două rosturi (de regulă 150 mm reprezintă distanța necesară pentru două placaje cu înălțimea de 65 mm, plus două grosimi de rosturi a 10 mm). Este foarte important de unde se începe trasajul liniilor orizontale, deoarece astfel se va evita debitarea inutilă a placajului ceramic. De exemplu, în cazul fațadelor se recomandă ca trasarea să înceapă de la partea superioară a golurilor de uși sau ferestre.

Montaj placute_pas3

ATENȚIE: de obicei, din construcție, geamurile nu sunt exact la același nivel, astfel încât trasarea se va face începând de la golul cel mai de jos. Pentru a nu fi observabile diferentele de nivel între goluri, se vor folosi colțare la partea superioară a geamurilor.

Se vor monta întâi placajele ceramice din apropierea liniilor trasate, apoi se va monta rândul de placaj intermediar prin aproximare vizuală, astfel încât rosturile să fie egale.

Pentru fixarea placajelor ceramice se va aplica în mod obligatoriu adeziv și pe spatele acestora. Aplicarea adezivului se va face preferabil cu un șpaclu cu dinți de 3 mm. Prin presare ușoară cu mâna și mișcări laterale se va fixa acesta pe poziția sa.

Rostuirea se va face la cel puțin 24 de ore după montarea placajului ceramic, iar consistența mortarului de rosturi trebuie să fie semiumedă. Astfel, va scădea riscul de murdărire a feței placajului ceramic Terca. În general, 60% din timpul total al punerii în operă îl consumă rostuirea. În același timp, rostuirea corectă asigură durabilitatea lucrării, dar și aspectul estetic impresionant.

Umplerea rostului se va face cu fierul de rostuit prin presare. Mortarul de rosturi ce cade la punerea în operă poate fi refolosit pentru chituire. De asemenea, surplusul de chit de rosturi poate fi eliminat cu ajutorul unui burete special.

Finisarea rostului se va face cu un furtun de plastic rigid sau cu un fier de rostuit. Diametrul acestuia ne va da forma rostului: mai mult sau mai puțin adâncită.

Montaj placute_pas4

Pasul 4: Întretinerea

Îndepartează orice pată aparută pe suprafața placată în timpul montajului sau finisării rostului cu ajutorul unei perii uscate. Este interzisă curățarea prin umezire sau spălarea cu apă. Lucrarea recent realizată trebuie protejată de precipitații timp de 14 zile. Acoperă zidul cu un material care permite trecerea liberă a aerului. Este interzisă utilizarea substanțelor hidrofobizante pentru creșterea impermeabilității suprafeței - acestea pot să păteze placajul ceramic de tip tradițional.

După sezonul de iarnă pot sa apară eflorescențe pe suprafața placajului ceramic iar cauzele pot fi multiple. De obicei, sub acțiunea precipitațiilor acestea vor fi îndepărtate. În caz contrar, se vor folosi soluții diluate de acizi (clorhidric, formic sau fluorhidric) în concentrație de maxim 3%, hidroxid de amoniu.

ATENȚIE! Acidul clorhidric nu este recomandat pentru curățarea placajelor ceramice Terca în nuanțe de gri, deoarece le patează.

În timpul duratei de viață a fațadei clădirii, dar nu mai devreme de primele 14 zile de la montaj, se recomandă spălarea suprafețelor pentru curatarea de praf și alte impurități.

Montajul placajului ceramic klinker la interior:

Datorită avantajelor, placajele ceramice Terca pot fi folosite și la interior. Chiar dacă se folosesc porțiuni mici pentru placare la interior, camerele capătă un farmec aparte. Din motive arhitecturale, ocazional, se dorește punerea în operă a placuțelor ceramice fără colmatarea rosturilor cu mortar de rosturi (chit) sau / și cu rosturi foarte mici (sub 4 mm grosime). În acest caz, este interzisă punerea în operă a plăcuțelor ceramice la exterior sau în încăperi cu umiditate ridicată (≥ 80%).

De asemenea, se recomandă ca, inițial, punerea în operă a placajelor ceramice să fie facută „pe uscat” și, ulterior, lipirea acestora pe suport.

Descoperă alte articole

RO_MKT_TER_Locuinta privata Otopeni imagine 2
    0Rezultate

    Descarca documente

    Cataloage, fise tehnice, brosuri si multe altele.

    Newsletter

    Fii primul care afla de cele mai noi promotii, produse si evenimente.

    Social Media

    Cauti o sursa de inspiratie pentru proiectul tau? Urmareste-ne pe social media.