Children playing with miniature bricks and plastic building blocks

Ce inseamna o casa eficienta energetic si care sunt cerintele din Romania (nZEB)?

Conform cerintelor si prevederilor legislative in vigoare, o cladire de tip nZEB este definita si configurata energetic luand in calcul urmatoarele elemente:

  • configuratia arhitecturala a cladirii implica respectarea principiilor dezvoltarii durabile (inclusiv un grad ridicat de performanta energetica a elementelor de constructie care sa duca la un necesar de energie cat mai mic);
  • asigurarea necesarului de utilitati energetice, in special, din retele districtuale urbane/zonale cu eficienta ridicata;
  • dotarea cladirii cu surse de energie regenerabile, amplasate fie pe cladire, fie pe terenul aflat in proprietatea cladirii (analiza la stadiul de proiect zonal urban).

Nivelul consumului de energie primara din definitia nZEB – locuinta individuala pentru zona II climatica din Romania este de 111 kW/m2an. Valoarea maxim admisa a energiei primare brute aferenta proceselor de furnizare a energiei termice si a energiei electrice in functie de tipul cladirii si domeniul de cost optim:

 
Tipul cladirii

Cladire publica de tip birouri

Cladire de locuit de tip bloc de locuinte
Cladire de locuit familiala
 

Domeniu corespunzator costului optim [kWh/mpan]

 62-100

56-112

155-230

 

Valoarea maxima admisa nZEB [kWh/mpan]

57

100

111

Etapa de monitorizare a performantelor energetice ale Casei e4 a fost finalizata. Rezultatele lunilor de monitorizare ale Casei e4 din caramida de la Wienerberger confirma faptul ca nivelul anual de consum de energie primara pentru Casa e4 se mentine la cel estimat, de 38,5 kWh/m2an. Energia primara consumata este foarte mica si se situează sub limita de 111 kWh/m2/an, care este nivelul consumului de energie primara din definitia nZEB – locuinta individuala pentru zona II climatica din Romania. Proiectul este un excelent studiu de caz pentru toti cei interesati sa construiasca o locuinta moderna in viitorul apropiat.

e4 house from romania outside image
© Wienerberger Sisteme de Caramizi

Descarca documente

Cataloage, fise tehnice, brosuri si multe altele.

Newsletter

Fii primul care afla de cele mai noi promotii, produse si evenimente.

Social Media

Cauti o sursa de inspiratie pentru proiectul tau? Urmareste-ne pe social media.