RO_MK_POR_Gala_Oar-2

wienerberger la Gala Anuală de Arhitectură București 2021

 

Ce au în comun produsele din portofoliul wienerberger România și Gala Anualei de Arhitectură? Înțelegerea transformării și descoperirea, evidențierea noului mod de a construi sunt doar cateva aspecte esențiale ce caracterizează practica arhitecturală din România, dar și câteva dintre aspectele cheie care definesc viziunea companiei noastre. 

Ceea ce ne dorim sunt cât mai multe inițiative în acest sens care să sublinieze odată cu noi importanța și necesitatea integrării materialelor ceramice în construcțiile românești. Susținem creativitatea și, prin urmare, arhitecții de azi care inspiră și generează idei noi și chiar generații noi. 

Organizată anual începând din 2003, Gala Anualei de Arhitectură ne gasește și de data aceasta alături de OAR în calitate de sponsor al evenimentului. Festivitatea ne-a oferit onoarea de a premia șapte dintre cele 15 proiecte câștigătoare înscrise în 15 categorii.

Anual, evenimentul abordează o înfățișare nouă, care trage un semnal de alarmă industriei asupra modului în care construim și, desigur, asupra importanței pe care o acordăm materialelor pe care le alegem.

Anuală de Arhitectură București 2021 pleacă de la un subiect interesant și diferit, acela ca un procent impresionant de construcții din România nu sunt realizate prin decizia finală a profesionistului arhitect și proiectant. Aceasta trage un semnal de alarmă asupra condiției de decizie a profesionistului român, condiție ce determină calitatea construcțiilor în mediul autohton.

În contextul în care, prin Uniunea Europeană, există un trend puternic de dereglementare a profesiilor liberale, efectele neputinței apărării acestor profesii, în unele țări europene, este devastator pentru calitatea construitului și calitatea vieții în general. Prin Anuala de Arhitectură București 2021, se chestionează cum și dacă, piața de construcții și proiectare, direcțiile antreprenoriale, inițiativele de stat și particulare pot regla singure calitatea arhitecturii și a construcțiilor sau mai este nevoie de altceva, acel altceva care să ofere o anumită stabilitate și echilibru. Dacă în unele țări europene, profesia de arhitect este protejată ca profesie liberală, în alte țări, ea pare a fi la îndemâna oricui. Cazul României este paradigmatic.

Arhitect sau non-arhitect, profesionist sau ne-profesionist, toți pot avea codul CAEN 7111 pentru propria firmă, codul specific activității de arhitectură.

În România, proiectarea construcțiilor pare realizată de specialiști, dar, în practică, ea se subordonează unui demers total diferit: profesionistul, arhitectul, proiectantul devin uneori o entitate fără drept de decizie finală într-o firmă. Și atunci cum se construiește orașul? Cum obținem calitatea în arhitectură, în urbanism și construcții? Complexitatea și implicațiile proiectării clădirilor au facut ca societatea să legifereze faptul că soluțiile de arhitectură pot fi livrate doar de echipe specializate de arhitecți, ingineri, profesioniști în arhitectură, urbanism, design și construcții. Realitatea ne arată, însă, ca lucrurile sunt departe de a se desfășura astfel. Specialistul în proiectare pierde teren în fața unor abordări empirice, al caror efect, din păcate, îl resimțim cu toții.

Concluzia este una singură!

Trebuie să repunem în discuție rolul arhitectului, al specialistului în construcții și valoarea unui mediu de calitate și am adauga rolul materialelor pe care le alegem pentru proiectele pe care le construim.

Iată cum s-a desfașurat Gala Anualei de Arhitectură Bucuresti 2021.

Newsletter

Fii primul care află de cele mai noi promoții, produse și evenimente.

Documente utile

Cataloage, fișe tehnice, broșuri și multe altele.