RO_MK_POR_Gala_Oar

Wienerberger la Gala Anuala de Arhitectura Bucuresti 2021

 

Ce au in comun produsele din portofoliul Wienerberger Romania si Gala Anualei de Arhitectura? Intelegerea transformarii si descoperirea, evidentierea noului mod de a construi sunt doar cateva aspecte esentiale ce caracterizeaza practica arhitecturala din Romania, dar si cateva dintre aspectele cheie care definesc viziunea companiei noastre. 

Ceea ce ne dorim sunt cat mai multe initiative in acest sens care sa sublinieze odata cu noi importanta si necesitatea integrarii materialelor ceramice in constructiile romanesti  Sustinem creativitatea si, prin urmare, arhitectii de azi care inspira si genereaza idei noi si chiar generatii noi. 

Organizata anual incepand din 2003, Gala Anualei de Arhitectura ne gaseste si de data aceasta alaturi de OAR in calitate de sponsor al evenimentului. Festivitatea ne-a oferit onoarea de a premia sapte dintre cele 15 proiecte castigatoare inscrise in 15 categorii.

Anual, evenimentul abordeaza o infatisare noua, care trage un semnal de alarma industriei asupra modului in care construim si, desigur, asupra importantei pe care o acordam materialelor pe care le alegem.

Anuala de Arhitectura Bucuresti 2021 pleaca de la un subiect interesant si diferit, acela ca un procent impresionant de constructii din Romania nu sunt realizate prin decizia finala a profesionistului arhitect si proiectant. Aceasta trage un semnal de alarma asupra conditiei de decizie a profesionistului roman, conditie ce determina calitatea constructiilor in mediul autohton.

In contextul in care, prin Uniunea Europeana, exista un trend puternic de dereglementare a profesiilor liberale, efectele neputintei apararii acestor profesii, in unele tari europene, este devastator pentru calitatea construitului si calitatea vietii in general. Prin Anuala de Arhitectura Bucuresti 2021, se chestioneaza cum si daca, Piata de constructii si proiectare, directiile antreprenoriale, initiativele de stat si particulare pot regla singure calitatea arhitecturii si a constructiilor sau mai este nevoie de altceva, acel altceva care sa ofere o anumita stabilitate si echilibru. Daca in unele tari europene, profesia de arhitect este protejata ca profesie liberala, in alte tari, ea pare a fi la indemana oricui. Cazul Romaniei este paradigmatic.

Arhitect sau non-arhitect, profesionist sau ne-profesionist, toti pot avea codul CAEN 7111 pentru propria firma, codul specific activitatii de arhitectura.

In Romania, proiectarea constructiilor pare realizata de specialisti, dar, in practica, ea se subordoneaza unui demers total diferit: profesionistul, arhitectul, proiectantul devin uneori o entitate fara drept de decizie finala intr-o firma. Si atunci cum se construieste Orasul? Cum obtinem calitatea in arhitectura, in urbanism si constructii? Complexitatea si implicatiile proiectarii cladirilor au facut ca societatea sa legifereze faptul ca solutiile de arhitectura pot fi livrate doar de echipe specializate de arhitecti, ingineri, profesionisti in arhitectura, urbanism, design si constructii. Realitatea ne arata, insa, ca lucrurile sunt departe de a se desfasura astfel. Specialistul in proiectare pierde teren in fata unor abordari empirice, al caror efect, din pacate, il resimtim cu totii.

Concluzia este una singura!

Trebuie sa repunem in discutie rolul arhitectului, al specialistului in constructii si valoarea unui mediu de calitate si am adauga rolul materialelor pe care le alegem pentru proiectele pe care le construim.

Iata cum s-a desfasurat Gala Anualei de Arhitectura Bucuresti 2021.

RO_MK_POR_Gala_Oar
© Wienerberger Romania

Descarca documente

Cataloage, fise tehnice, brosuri si multe altele.

Newsletter

Fii primul care afla de cele mai noi promotii, produse si evenimente.

Social Media

Cauti o sursa de inspiratie pentru proiectul tau? Urmareste-ne pe social media.