Punere in opera Porotherm Profi
© Wienerberger Romania

Vaccinarea reporneste businessul. Interviu Ziarul Financiar

"Pandemia ne-a fortat sa ne readaptam, sa devenim mai performanti."

Iulian Mangalagiu

Iulian Mangalagiu, CEO al producatorului de materiale de constructii Wienerberger: Oamenii vor fi prudenti inca o perioada buna de timp, pana cand vor realiza ca vaccinarea este solutia care sa le permita sa revina la viata de dinainte de pandemie


Aceasta tema extrem de actuala face subiectul interviului acordat de Iulian Mangalagiu, CEO Wienerbeger in editia tiparita a Ziarului Financiar din data de 05.02.2021.
Iulian Mangalagiu, CEO al Wienerberger Romania: Din punct de vedere organizational, 2020 a fost un an important pentru noi, deoarece in februarie am inceput integrarea proceselor companiei Semmelrock cu Wienerberger si Tondach. Functionam acum sub aceeasi umbrela a grupului Wienerberger si avem management si administratie comune.


Wienerberger Romania, filiala locala a grupului austriac din constructii cu acelasi nume, a investit anul trecut cateva milioane de euro in fabrica de caramizi de la Sibiu si a integrat sub aceeasi umbrela toate unitatile de productie de caramizi, acoperisuri si pavele. Perspectivele de business ale companiei pentru perioada urmatoare sunt in stransa legatura cu evolutia campaniei de vaccinare.

„Din punct de vedere economic, cred ca ne vor mai trebui doi ani ca sa revenim la parametrii anului 2019. Oamenii nu uita usor ce li s-a intamplat si vor fi prudenti inca o perioada buna de timp, pana cand vor realiza ca vaccinarea este solutia care sa le permita sa revina la viata de dinainte de pandemie“, spune Iulian Mangalagiu, CEO al Wienerberger Romania.

Anul trecut, compania a derulat mai multe proiecte in vederea dezvoltarii si a organizarii activitatii. „A fost un an bun si pentru ca ne-am diversificat oferta. In urma unei investitii de ordinul milioanelor de euro in fabrica din Sibiu, am lansat una dintre cele mai evoluate caramizi din Romania. Din punct de vedere organizational, 2020 a fost un an important pentru noi, deoarece in februarie am inceput integrarea proceselor companiei Semmelrock cu Wienerberger si Tondach. Functionam acum sub aceeasi umbrela a grupului Wienerberger si avem management si administratie comune. Procesul de integrare va mai continua, probabil, inca unu-doi ani“, spune Iulian Mangalagiu, CEO al Wienerberger Romania.


Despre 2020, el spune ca a fost un an solicitant, cu multe schimbari, dar si cu oportunitati. Un lucru pozitiv este ca industria constructiilor a fost mai putin afectata de pandemie decat altele.
„Pandemia ne-a fortat sa ne readaptam, sa devenim mai performanti. Aveam in desfasurare sau in plan multe proiecte de digitalizare, dar anul trecut ritmul lor de implementare s-a accelerat, ne-am aliniat cu tendintele pietei. Suntem acum in perioada in care tragem linie, la sfarsitul lunii februarie vom sti rezultatele finale, dar consider ca anul 2020 a fost un an bun pentru organizatia din Romania.“
Wienerberger activeaza prepon¬derent in sectorul rezidential, iar seful companiei spune ca, in functie de masurile pe care guvernul le va lua in perioada urmatoare, se poate inregistra o stagnare sau chiar o tendinta usor descrescatoare a pietei.


„Ma refer, pe de-o parte, la amanarea cu un an a cresterii plafonului de TVA 5% pentru imprumuturi catre populatie, dar si la nevoia de muncitori pe santiere. Daca nu vor fi tulburari majore in economie, 2021 va fi un an stationar sau usor descrescator pe piata constructiilor“, mai spune Iulian Mangalagiu.
El se asteapta ca, in prima jumatate a anului 2021, sa se mentina limitarea de mobilitate, pentru ca in al doilea semestru lucrurile sa inceapa sa reintre in normal.

Pentru Wienerberger lucreaza in Romania peste 520 de angajati in cele trei companii cu management comun – Wienerberger, Tondach si Semmelrock, si inca 15 angajati in Steinzeug-Keramo si Pipelife, alte doua companii ale grupului in Romania.


Wienerberger are in Romania sapte fabrici – patru de caramizi si tigle si trei de pavele. Brandurile cu care este prezent grupul pe plan local sunt Porotherm (caramida de zidarie), Tondach si Koramic (tigla ceramica pentru acoperisuri), Terca (caramida de fatada si amenajari interioare), Penter (pavaje ceramice) si Semmelrock (pavaje de beton). O parte din productia locala este exportata in Ungaria, Republica Moldova si Bulgaria.


„Fabricile noastre au lucrat la parametri normali pe tot parcursul anului, am avut o oprire de doar doua saptamani a fabricii din Nadab (judetul Arad – n. red.).“
Pana anul trecut, grupul austriac opera pe piata locala prin trei companii: Wienerberger Sisteme de Caramizi (cu afaceri de 279 mil. lei in 2019), Semmelrock Stein Design (cu afaceri de 105 mil. lei in 2019) si Tondach Romania (cu afaceri de 69 mil. lei in 2019).


Pe piata locala a productiei de caramizi, Wienerberger concureaza cu firme precum Brikston, Siceram sau Soceram, iar in productia de pavele – cu Elis Pavaje, Symmetrica si altii.
Piata de zidarie, din care fac parte caramizile, a ajuns la o valoare de 287 de milioane de euro in 2019, suma din care 146 mil. euro reprezinta vanzarile de caramizi, iar restul este reprezentat de BCA, acestea fiind cele doua tipuri care compun piata. Fata de 2018, valoarea pietei de zidarie a fost in 2019 mai mare cu 14%.
In ceea ce priveste piata de pavele – celalalt sector in care activeaza Wienerberger – aceasta a fost in 2019 de 129 de milioane de euro, ceea ce inseamna un avans de circa 20% comparativ cu anul precedent.

Sursa: Acest articol a fost publicat in editia tiparita a Ziarului Financiar din data de 05.02.2021

Poster for roadshow campaign / Poster caravana inovatiei
© Wienerberger Sisteme de Caramizi

Echipa Wienerberger iti sta la dispozitie daca doresti sa afli informatii suplimentare 

Descarca documente

Cataloage, fise tehnice, brosuri si multe altele.

Newsletter

Fii primul care afla de cele mai noi promotii, produse si evenimente.

Social Media

Cauti o sursa de inspiratie pentru proiectul tau? Urmareste-ne pe social media.